Számítógép és internethasználat adómentessége 2010-ben

A személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi. CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 1. számú mellékletének 7. 11. pontja szerint adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép és internethasználat (ideértve különösen az egyszeri, a havi, a forgalmi díj átvállalását, a modem biztosítását). 2009. évben ebbe a kedvezménykategóriába még beletartozik az első üzembe helyezését követően legalább két évig használt számítógép ingyenes vagy kedvezményes megszerzése is.

A jogalkotó a 2010. január 1-től hatályos szja-törvényben a korábban népszerű adómentes juttatások közül egyedül ezt az egyet hagyta meg adómentesként, így várhatóan az a munkáltató, aki korábban nem ezt a juttatást nyújtotta a munkavállalói részére, a jövőben az is ezt fogja előnyben részesíteni.

A juttatás értéke nem behatárolt, nincs értékhatárhoz kötve, így a juttatótól függ, hogy milyen értékben nyújt ilyen jellegű szolgáltatást az alkalmazottjának, azaz eldöntheti, hogy milyen típusú – gyorsabb, nagyobb sávszélességű drágább, vagy kisebb adatátvitelre alkalmas, olcsóbb – internet előfizetést választ.

A jogszabály nem korlátozza, hogy a munkáltató hány internet előfizetést biztosít a munkavállalója részére, amely azt jelenti, hogy elvileg a munkáltató vezetékes internet és mobil internet előfizetést is juttathat egyidejűleg az alkalmazottjának.

A juttatás igazolásához szükséges a felek – a munkáltató és a munkavállaló – közötti költségtérítésre vonatkozó megállapodás. Ez a megállapodás és a munkavállaló, vagy házastársa nevére kiállított számla együttesen szolgál a költségelszámolás igazolására. Természetesen megvalósulhat ez a juttatás olyan formában is, hogy a munkáltató a megrendelő, vagyis a számla a munkáltató nevére szól.

Forrás: Önadózó, Adónet