Átalakul a Kormányzati Portál

Megjelenésében és szerkezetileg is megújul a Kormányzati Portál, az átalakítás célja, hogy az oldal egyszerűbb, áttekinthetőbb formában biztosítsa az elektronikus ügyintézés lehetőségét a több mint 800 ezer regisztrált ügyfél és a további látogatók számára.

Az új portálrendszer önálló, saját internetcímmel (URL) és grafikai színkódolással ellátott oldalakból álló lapcsalád. A nyitólap nagy részét ajánlók, köztük az A-tól Z-ig lista foglalja el, aki pontosan tudja, hogy milyen információt vagy szolgáltatást keres, itt találhatja meg a legegyszerűbben.

Ügyfélkapu

A korábban belépési pontként szolgáló Ügyfélkapu személyre szabható ügyintézési felületté válik. Azok a tárhely-szolgáltatások, amelyek korábban a portál különböző felületein szerepeltek (dokumentumfeltöltés, értesítési tárhely, kulcstár, Hivatali Kapu), ezután egy egységes, felhasználói postafiók formájában jelennek meg. Ide belépve a felhasználók egy helyen tekinthetik át elküldött és fogadott dokumentumaikat, indíthatnak ügyeket vagy összegyűjthetik a portál számukra fontos szolgáltatásait. A tartós tárba helyezett dokumentumok rendszerezését, keresését címkék segítik.

Az ügyek közvetlenül elindíthatók lesznek az Ügyintézés oldalról is, ahol szerkesztői válogatások, A-tól Z-ig listák segítik az eligazodást. Fontos újítás, hogy egyfajta ügyhöz tartozó összes dokumentum és információ egy oldalról elérhető lesz.

Az Ügyfélkapu-regisztrációt igénylő ügyintézést az Ügyfélkapu oldalon kezdeményezhetik az ügyfelek, míg az olyan általános funkciók, mint például a top-listák vagy az üzemeltetési információk, a lapcsalád minden oldalán megtalálhatók lesznek.

Hírközpont, Országinfó

Átalakul és áttekinthetőbbé válik a Hírközpont, de önálló oldalt kapnak a közigazgatási információk is, ide kerül többek között a közigazgatási intézmények listája, az állami vezetők életrajzát tartalmazó Portrétár és a Hivatalkereső szolgáltatás. A hazánk legfontosabb földrajzi, gazdasági, turisztikai, demográfiai és kulturális adatait felvonultató Országinfó rovat kiegészül a Nemzeti Jelképtárral.

Az új portálrendszer fejlesztése jelenleg is tart, ezért a portál szerkesztői várnak minden olyan felhasználói ötletet, észrevételt vagy javaslatot, ami a fejlesztés során hasznos lehet.

A portálról készült bemutató megtekintése.

Forrás: Magyarország.hu